Miért igyunk vizet?

A víz az élet bölcsője. Testünk víztartalma 50-70%. Éveink előre haladtával testünk egyre kevesebb vizet tartalmaz. A jó víz kitűnő ízét a benne oldott ásványi anyagoknak köszönheti.Az ivóvíz rendszeres fogyasztása nélkül fokozatosan kiszáradnánk, amelynek kezdeti jelei a fejfájás, száraz bőr és gyenge vesefunkciók, illetve az ionok és ásványi anyagok viszonylagos többlete szerveze-
tünkben. A fizikai és mentális teljesítmény csökkenhet, zavar léphet fel, a hosszú távú kiszáradás pedig eszméletvesztéshez, majd szomjhalálhoz vezethet. A víz felelős a testünkben felhalmozódott fölösleges anyagok kiválasztásáért, szerepet játszik az anyagcserében, és része a véráramlásnak, amely során oxigént és széndioxidot szállít. Feloldja a vitaminokat, biztosítja a bőr és a nyálkahártya számára a megfelelő körülményeket, és az izzadás által fenntartja a testhőmérsékletet.

Víz nélkül Az ember csak korlátozott ideig, legfeljebb 2-3 napig képes élni. A nem elegendő folyadékbevitel első jelei a szomjúság érzés, így a kiszáradt ember bármivel megpróbálja oltani a szomját, akár a nem biztonságos vizet is megissza. A koszos víz azonban komoly hasmenéses betegségeket okozhat, amely így még nagyobb kiszáradáshoz, sőt halálhoz is vezethet. Ha a nyári hónapokban nem fogyasztunk elégséges mennyiségben folyadékot, annak súlyos következményei lehetnek. Ha a test a folyadék tartalmának az 5 százalékát elveszti, életveszélyes állapot alakul ki!! Ez az állapot sajnos viszonylag könnyen elérhető. Ha nagy a meleg, a verejtékezés révén kb. 1-1,5l vizet veszíthetünk. Ehhez még hozzá kell adni a légzéssel belőlünk eltávozó vizet (tessék csak egy tükörlapra rálehelni és már látható is, hogy miden légvétellel mennyi vizet lehelünk ki - kb. 850ml/nap). A vizelettel is eltávozik a szervezetünkből közel egy liter víz, tehát ha nem iszunk rendesen, akkor egy nap alatt akár 3-3,5 liter vizet veszíthetünk. Egy 70kg-os felnőtt 63%-a vízből áll, tehát, ha egész nap nem iszik egy meleg nyári napon a kritikus folyadék veszteséget el is éri (azt a bizonyos 5%-ot). A nagy melegben a leghatékonyabb hűtő rendszerünk a verejtékezés. A párolgás ugyanis hőelvonással jár.
Az ember tehát vízhűtéssel működik. Ha elégtelen a folyadék bevitel, a verejtékezés megszűnhet és életveszélyes állapot, a hőguta alakulhat ki. Ilyenkor a testhőmérséklet akár a 42 C fokra is felmelegedhet, ami a beteg halálát okozza. A kémiai termogenezis ilyen kórós irányú megszaladása azért következik be, mert átlagosan 1C fokos hőmérséklet emelkedés a szervezetben zajló biokémiai reakciók intenzitását 10%-kal növeli. Mivel az elégtelen folyadék bevitel miatt a hő leadás nem megfelelő, a folyamat öngerjesztővé válik, és a beteg halálát okozza megfelelő kezelés nélkül (néha még úgy is)!
Fontos odafigyelnünk a megfelelő ásványi anyagok és nyomelemek bevitelére, valamint a kiválasztást serkentő nem fehérje képző aminosavakra, és vitaminok jótékony hatására, ami a meleg nyári napokban elengedhetetlen.

Ár Radar árösszehasonlító és piac